Decemberresa till La Palma 2018


Själv hade jag varit nere på Teneriffa i 10 dagar innan min polare Krille kom ned till Los Christianos. Jag hade bokat två biljetter på färjan över till Santa Cruz de La Palma, 38 Euro styck. Väl på La Palma hämtade vi en förbokad hyrbil på Cicar, det bolag med bäst service på öarna. 90 Euro för fem dagar. Tre månader innan hade jag kontakt med Stoffe som skickat mig ovärderlig info:

”Hej 

Boende 

Hosinsky – Aram Rodriguez bra kontakt, ej astrokunnig 
http://www.hierbabuena.info/swedish/index.html 

Eller Athos – Kai han vet allt om astronomi på La Palma går att hyra 
teleskop där. 
http://athos.org/ 

Sevärdheter 
Astro 
GMT – Världens största teleskop samt guidad stjärnvisning i mindre teleskop. 
https://lapalmastars.com/en/ 

Svenska solteleskopet 
Nordiska optiska teleskopet 

Övriga sevärdheter 

Los tilios fin vandring i bergen med kaneler. 
Vandra på calderan 
vulkaner i söder 
fiskrestaurangen vid betongjutna poolen i norr. (kommer inte ihåg 
riktigt var den ligger men det syns nog på google map) 

Tänk på att vägarna är dåliga och att det tar mycket längre tid att ta 
sig runt än vad man tror på ön. Det tar en heldag att köra runt hela ön.

MVH

Cristoffer Svenske


MVH 
Christoffer Svenske ”

Jag bokade hos Kaj på Athos. 5 nätter 390 Euro inkl städning plus Celestron 9,25, 130 Euro. Den hade det som nybörjare behöver, Allt automatiskt!

Vi träffade Håkan Nordström där som stod och kokade spagetti när vi kom. Tjena, har inte vi setts förut, sa han på dalmål. Håkan hade hyrt ett 25 tums teleskop och visade oss mycket av det han kunde om teleskop och objekt. Lärde oss nya ord såsom obsa.

Efter några nätter med blandad visibility och molnighet bokade vi en rundtur på det stora teleskopet på toppen av ön ,ca 2200 meter. Mäktigt med det 400 ton tunga teleskopet med Berylliumsekundärspegel och den stora 10 meterspegeln. Rundtur 9 Euro per skalle. Informativt och framförallt trevligt!

La Palma har inte den utpräglade turismen som de andra öarna vilka jag alla tidigare besökt förutom Hierro.

Den turismen som finns, består mest av tyskar som fått nog av sitt stressiga liv eller tyskar som gillar och vandra i berg eller tyskar som gillar att cykla…

En strand finns ca 1 timme bort med bil. Där finns flera restauranger där vi bl.a. åt en underbar Tapasmix med tillhörande dryck och trevlig servitris.

Annars stupar berget rakt ned i havet nästan överallt. Athos ligger på 900 meter så temperaturen sjunker skapligt på natten. På dagen hade vi ca 23 grader och sol. Boende och lunchrum var bra och det var lugnt och skönt mest hela tiden.

Rekommenderas!

P.S Vi flög tillbaka till Teneriffe norte , 75 Euro samt vidare med buss tillbaka till Los Christianos med 27 grader i skuggan. D.S.

Ulf Dexenius

Det här inlägget postades i Medlemmar. Bokmärk permalänken.