Observatoriet

Uppsala Amatörastronomer har ett föreningsobservatorium under den mörka himlen cirka 3 mil väster om Uppsala. På observatoriet finns det utmärkta möjligheter att bedriva visuella och fotografiska observationer. Att driva och förbättra observatoriet utgör en av UAA:s kärnverksamheter.

På observatoriet finns ett förråd och en värmestuga där man kan ta en kaffepaus, värma mat i mikrovågsugn och tina upp nedkylda kroppsdelar. Det går även att övernatta i en bäddsoffa.

Föreningen har i dagsläget två stora teleskop på observatoriet . En 45 cm f/4,5 ekvatoriell Newtonreflektor (T45) som är byggt av föreningens medlemmar med optik från Coulter Optical Inc. i USA. Teleskopets sekundärspegel är vridbar så att man snabbt kan byta mellan visuella observationer och astrofotografering. Teleskopet är försett med permanentmonterad ST-7E CCD-kamera med fotometriska filter. I primärfokus kan ett system med en egendesignad komakorrektor för mellanformatsfotografering monteras.

Det andra teleskopet är ett gaffelmonterat, 41 cm f/9 Ritchey–Chrétien teleskop (T41) från tidigt nittiotal av märket Optical Guidance Systems. Teleskopet är utrustat med en SBIG STL-6303E CCD med både fotometriska och RGB-filter.

Exempel på observationer av mer vetenskaplig karaktär som gjorts inbegriper asteroidockultationer, exoplanettransitar, fotometri av öppna stjärnhopar och variabla stjärnor samt efterglöden av två gammablixtar.

Historia

Idén att gemensamt bygga ett teleskop med en stor spegel föddes hos några medlemmar ett par år efter bildandet av föreningen 1980. De flesta var studenter, så det var klart att det måste bli ett lågkostnadsprojekt med omfattande egna insatser.

Siktet togs på ett permanent monterat större teleskop med en kupol som skydd mot väder och vind och med en värmestuga i närheten. Teleskopet skulle i första hand byggas för visuellt observerande, då detta bedömdes som enklare och billigare.

Sommaren 1982 påbörjades bygget med att konstruera kupolen i en lada i Observatorieparken, vänligen tillhandahållen av Astronomiska Institutionen. Kupolen, som är fyra meter i diameter, byggdes enligt ”Mariestadsmodell” d.v.s. med en praktisk 1,5 meter bred spalt och täckplåtar som bara är välvda på ett håll. Observatoriet invigdes i december 1985 genom att låtas förevisa Halleys komet för en skara entusiastiska amatörastronomer.

2009 fick föreningen överta ett avancerat teleskop av Ritchey–Chrétien typ som nu är monterat i en egen byggnad. Ledorden under arbetet var att den nya byggnaden skulle vara både enkel att bygga och kräva minimalt underhåll. Den helt dammtäta lådkonstruktionen byggdes i ett sandwichmaterial med lackad glasfiber på utsidan och en isolerande kärna av byggfrigolit. Lådan består av bara två delar sammansatta med ett längsgående gångjärn. Bygget blev klart och teleskopet stod på plats i oktober 2009. Teleskopet har med tiden uppgraderats och utgör idag en mycket kompetent fotografisk plattform.

T41, föreningens primära fotografiska teleskop som även är fjärrstyrt över Internet.